Filter
11 Items
20
40
60
100
Position
Nazwa (rosnąco)
Nazwa (malejąco)
Cena (rosnąco)
Cena (malejąco)
Filter
11 Items
20
40
60
100
Position
Nazwa (rosnąco)
Nazwa (malejąco)
Cena (rosnąco)
Cena (malejąco)

Better skeletal system and shells

Wapń i fosfor to dwa niezbędne pierwiastki, których obecność jest kluczowa dla zdrowia i mocnych kości u zwierząt. Wapń jest głównym składnikiem mineralnym kości, zapewniając im odpowiednią twardość i strukturę. Natomiast fosfor jest ważnym składnikiem komórek oraz kości, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Niedobór wapnia i fosforu, a także ich niewłaściwy stosunek względem siebie, prowadzą do osłabienia, zahamowania wzrostu, a w konsekwencji krzywicy. W przypadku kur, to właśnie niedobory wapnia najczęściej skutkują zmniejszeniem ilości znoszonych jajek oraz pogorszeniem jakości ich skorupek. Odpowiednia dostawa wapnia i fosforu poprzez zbilansowaną dietę jest kluczowa dla zapewnienia zdrowia i wydajności kur oraz jakości ich jajek. Niezwykle ważne jest, aby hodowcy dbali o odpowiednią równowagę składników odżywczych w diecie swoich zwierząt. Specjalne preparaty na układ kostny i skorupy, zapewniają niezbędne składniki mineralne, które wspomagają zdrowie kości oraz produkcję jaj. Środki te zawierają wapń, fosfor, witaminę D oraz inne składniki, takie jak magnez czy mangan.

Wapno dla kur

Wapń jest niezwykle ważna w hodowli kur niosek. Wapno stanowi ok. 2% masy ciała ptaka, gdzie 99% jego wartości skupione jest w szkielecie. Ma ono również bardzo duży wpływ na jakość skorupy jaja, która zapewnia wytrzymałość jaja, ale także stanowi ochronę dla zarodka. Wapno w diecie kur powinno być dostarczane w sposób łatwo przyswajalny, z zachowaniem równowagi pomiędzy innymi składnikami mineralnymi tj. fosfor oraz magnez. Zapewnienie prawidłowych proporcji pomiędzy składnikami mineralnymi jest kluczowe dla metabolizmu i prawidłowego wchłaniania wapnia.

Jakie wapno dla kur?

Dieta drobiu opierająca się na zbożach jest uboga w wapń. Pokarm dla ptaków należy zatem wzbogacać o dodatkowe źródła wapnia, które mogą występować w formie naturalnych składników lub dodatków do pasz. Do źródeł wapnia dla kur zalicza się m.in. węglan wapnia oraz muszle ostryg.

W czym jest wapno dla kur?

Naturalne źródła wapnia dla drobiu są istotne dla utrzymania zdrowego układu kostnego i znoszenia jaj o mocnych skorupkach. Oto kilka przykładów:

  • Kreda pastewna– jest to łatwy sposób na uzupełnienie wapnia w diecie drobiu, poprzez dodanie kredy do paszy.
  • Skorupki jaj- zmielone skorupki jaj stanowią doskonałe naturalne źródło wapnia. Po odpowiednim oczyszczeniu i zmieleniu mogą być dodawane do paszy lub mieszanki pokarmowej dla kur.
  • Ostrygi- produkty te są bogate w wapń i mogą być dodawane do paszy dla kur w postaci zmielonych lub rozdrobnionych skorupek.

Kreda pastewna dla kur – jak podawać?

Kury nioski potrzebują ok. 3-4 % wapnia w diecie. To ile kredy pastewnej należy podawać kurom zależy przede wszystkim od zawartości wapnia w kredzie, a także od zbilansowania pokarmu oraz nieśności i jakości skorupek, jaką mamy w danym momencie. Kreda pastewna powinna stanowić ok. 8% mieszanki paszowej dla kur. Kredy pastewnej o zawartości wapnia 36% należy podawać dla 1 kury w ilości ok. 10 g dziennie. Można stworzyć mieszankę z kredą, lub dozować ją w oddzielnym pojemniku.

Witaminy na mocne kości i skorupy – gotowe preparaty.

Specjalnie opracowane preparaty witaminowe dla drobiu są skutecznym sposobem wspierania zdrowych kości i skorupek jaj. Zawierają kompleksy witamin w których oprócz wapnia znajdziemy: witaminy A, D3 i E, które są niezbędne dla zdrowia układu kostnego i skorupy jaj. Bardzo dobrze sprawdza się środek Calc Max oraz preparat Mineral.

Nadmiar wapnia w diecie

Nadmiar wapnia w diecie niesie również negatywne konsekwencje w chowie zwierząt. Zalicza się do nich m.in. utratę łaknienia, zmniejszenie pobrania paszy. W hodowlach rozpłodowych zauważalne jest gorszej jakości nasienie. Negatywne konsekwencje nadmiaru wapnia zauważalne są również w układzie wydalniczym, gdzie obserwowane jest uszkodzenie nerek i układu moczowego, a także nerczyce i zwapnienia narządów wewnętrznych. Zbyt dużo wapna w diecie powoduje również problemy przyswajalnością cynku i fosforu oraz strawnością tłuszczów.